Elikadura Zirkularra
EBk produktuen ekoizpenaren eta kontsumoaren inguruan sustatutako ekonomia zirkularraren ereduak xede du produktuen eta materialen balioari ahalik eta denbora gehienez eustea. Eredu horretan, hondakinak eta baliabideen erabilera ahalik eta gehien murrizten dira, eta, produktu bat bere balio-bizitzaren amaierara iristen denean, baliabideak ekonomiaren barruan kontserbatzen dira, behin eta berriro berrerabiltzeko eta balioa sortzen jarraitzeko.
“Elikadura zirkular” esaten diogu nekazaritzako elikaduren sektoreari bereziki aplika dakizkiokeen ekonomia zirkularreko estrategiei.
Ekonomia zirkularra aplikatzeko, enpresaren, lurraldearen eta norbanakoaren ikuspegia aldatu behar da, ekoizteko eta kontsumitzeko modua birpentsatuz. Testuinguru horretan, Europako Batzordearen Ekonomia Zirkularreko paketeak ekonomia zirkularreko estrategiak bultzatzen ditu zeharka, azken helburua Europako ekonomiaren lehiakortasuna eta erresilientzia indartzea izanik.
EBk produktuen ekoizpenari eta kontsumoari buruz bultzatutako Ekonomia Zirkularraren ereduaren helburua produktuen eta materialen balioari ahalik eta denbora luzeenean eustea da. Horretan, hondakinak eta baliabideen erabilera minimora murrizten dira, eta baliabideak ekonomiaren barruan kontserbatzen dira produktu bat bizitza baliagarriaren amaierara iritsi denean, berriz ere erabiltzeko eta balioa sortzen jarraitzeko.
Euskadiko Ekonomia Zirkularrerako Estrategia 2030
1. erronka: Negozio-eredu zirkularragoen sorkuntza sustatzea.
2. erronka: Material, prozesu eta produktu berriak erabiltzea.
3. erronka: Araudi-aldaketak eta merkatuko joerak aurreratzea.
4. erronka: Produktuen balio-bizitza luzatzea.
5. erronka: Produktuen bigarren bizitza sustatzea.
6. erronka: Lehengaien kontsumoa murriztea eta horien ordez material berriztagarriak erabiltzea.
7. erronka: Hondakin gutxiago sortzea.
8. erronka: Kontsumo-eredu zirkularragoa sustatzea.
9. erronka: Elikagaien xahuketa murriztea.
10. erronka: Plastikoen erabilera mugatzea.
11. erronka: Hondakinen berrerabilera, birziklapena eta berreskurapena areagotzea.
12. erronka: Bigarren mailako lehengai gehiago erabiltzea.
Euskadiko Ekonomia Zirkularraren eta Bioekonomiaren Plana 2024
Helburu espezifikoak:
– Ingurumena babesten laguntzea, natura-baliabideak eta biodibertsitatea zainduz.
– Nekazaritzako elikagaien, itsasoko eta basogintzako sektorea indartzea bioekonomia zirkularraren aukerak baliatzeko.
– Gaitasun zientifiko-teknologikoak indartzea eta orientatzea, eta prestakuntza espezifikoa indartzea.
– Balio erantsi handiko bioekonomiarekin lotutako enpresa-jarduera sustatzea eta erakartzea.
– Eskaria eta bestelako merkatu-baldintzak sortzea.
Plana 11 jarduketa-lerrotan eta 53 ekintzetan hedatzen da, helburu estrategikoekin bat datozenak, ondorengo taulan ikusten den moduan:
IV. Euskadiko Ingurumen Esparru Programa
Bestetik, IV. Ingurumen Esparru Programaren barruan, 5. Proiektu Giltzarria elikadura zirkularrari buruzkoa da.
Proiektu giltzarri horren helburua Euskadiko lehen sektorearen ingurumen-funtzioari balioa eta garrantzia ematea da, Euskadin elikaduraren balio-katearen ziklo osoa aprobetxatzearen bitartez (ekoizpena, eraldaketa, salmenta, berrerabilpena, eta azpiproduktu eta hondakinen balioztatzea), hala, kapital naturala indartzeko, ekosistemen zerbitzuak aktibatzeko, pertsonen osasuna hobetzeko eta nekazaritzaren garapen jasangarrian oinarritutako enplegu-sorrera mesedetzeko.
EKIMENAK
5.1 Merkaturatzeko zirkuitu laburrak sustatzea eta tokiko nekazaritzako elikagaiak bereiztea.
5.2 Elikagaien ekoizpen iraunkorrari buruzko ikerketa-ildoak zehaztea eta lehenestea.
5.3 Jantoki kolektiboetan tokiko produktuak txertatzeko esperientziak abiaraztea.
5.4 Euskadiko Nekazaritza Ekologikoaren Sustapenerako Plana gauzatzea: FOPE.
5.5 Nirea ekimena.
5.6 Elikagaien xahuketa.
Eguneratze data: