Eurostatek Europar Batasuneko elikagai-hondakinen kopuruaren lehen jarraipen estatistiko espezifikoaren emaitzak aurkeztu ditu, sektore ekonomikoaren arabera, 2023. urterako.

2023an, EBn pertsona bakoitzeko 130 kg elikagai inguru alferrik galdu ziren. Guztira, EBk 58,2 milioi tona elikagai-hondakin sortu zituen, zati jangarriak eta ez-jangarriak barne; horrek esan nahi du % 0,7ko igoera txiki bat izan zela 2022rekin alderatuta (57,8 milioi tona).

Etxeko hondakinak elikagaien hondakin guztien erdia baino gehiago izan ziren ( % 53), hau da, 69 kg biztanleko. Gainerako % 47 elikagaien hornidura-katean sortutako hondakinak izan ziren: % 19 elikagaien eta edarien fabrikazioan (24 kg biztanleko), % 11 jatetxeetan eta elikagai-zerbitzuetan (14 kg biztanleko), % 10 ekoizpen primarioan (12 kg biztanleko) eta % 8 txikizkako banaketan eta bestelako elikagaietan (10 kg biztanleko).

Desperdicio de alimentos en la UE por principales sectores económicos, 2023, kg por habitante. Gráfico. Vea el enlace al conjunto de datos completo a continuación.

Txostenak ez du Bulgaria, Espainia, Lituania eta Errumaniari buruzko daturik jasotzen, baina ez dago horretarako daturik. Eurostatek EBko agregatuak kalkulatu ditu, EBko herrialde guztiak oinarri hartuta; urte horretako daturik ez duten herrialdeen kasuan, erabilgarri zegoen azken zifra erabili zen.

Txostenean jasotako elikagaiak alferrik galtzea honako hau da:

  • Jateko elikagai-zatiak (jateko elikagaiak) eta
  • Jateko ez diren elikagaien zatiak (jangarriak ez diren elikagaiak).
  • Elikagaiak alferrik galtzea baldintza hauetan alferrik galdu den edozein elikagai da: elikagai-horniduraren katean sartu da, elikadura-horniduraren katetik kendu edo baztertu da, edo, azken kontsumoaren fasean, azkenean hondakin gisa eraldatzeko erabiltzen da.

Euskadin, elikaduraren balio-katean gertatzen den elikagai-alferrik galtzearen kuantifikazioaren landa-lanean murgilduta gaude une honetan. Azterlanaren emaitzak 2026ko lehen seihilekoan argitaratuko dira.