Ekoizpen jasangarria

Elikagaien ekoizpen faseak eragin zuzena du beharrezkoak diren baliabide natural nagusietan: lurra eta ura. Kutsadura eta lurraren eutrofizazioa ustiapen intentsiboaren ondorio dira. Kutsatzaile horien infiltrazioak eta jarioak bai lurpeko uretan, bai ozeanoetan isurtzen diren azaleko korronteetan amaitzen dute.

Lurraren erabilera aldatzean balio ekologiko handiko baso eta habitaten suntsiketa zuzena eragiten du. Ondorioz, planetaren CO2 xurgatzeko ahalmena gutxitu egiten da, eta, beraz, tenperatura globala igo. Era berean, habitatak suntsitzeak biodibertsitatea gutxitzea dakar. Bi faktoreak: tenperatura igotzea eta biodibertsitatea gutxitzea; izurriteek eta gaixotasunek eragindako leherketak eragin ditzakete.

Elikagaien ekoizpen-prozesuetan ekintza zehatzak eta eraginkorrak abiatzea beharrezkoa da egoera iraultzeko, eta, helburu horrekin, mundu, Europa, estatu eta autonomia mailako estrategiak garatzen dira. Jarraian, adierazgarrienak aletuko ditugu, ekoizpen mota bakoitzari (landareari edo animaliei) nola eragiten dioten zehaztuz.

Eguneratze data: